Na orkaan Irma bedreigt nu ook orkaan Maria de Caraïben...


De orkaanmachine blijft op volle toeren draaien op de Atlantische Zee met actueel twee actieve orkanen Jose en Maria, en één tropische cycloon Lee. Jose dwaalt nog steeds wat doelloos rond voor de oostkust van de VS en vormt geen echte dreiging voor het continent. Maria echter is een ander verhaal. Deze orkaan (momenteel categorie 2) volgt bijna het zelfde traject van de beruchte voorganger Irma (zij het dat de orkaan dichter mij Amerika is ontstaan) en zwelt verder aan om vanavond tot categorie 3 orkaan uit te groeien en waarschijnlijk morgen tot een zware categorie 4 aan te zwellen. Dan haalt Maria evenals Irma de status van Major Hurricane. Irma was evenwel een pak krachtiger tijdens zijn lange piekperiode en daarenboven een zeer zware categorie-5 orkaan.

De weerkundige parameters zijn thans nog weinig indrukwekkend met een kerndruk rond 965 hPa en een windsnelheid rond 175 km/h, en ook een duidelijk persistent 'oog' ontbreekt. De komende 24 tot 48 uur zal hierin echter verandering in komen...

Volgens de laatste modelprognoses zal Maria als cat-4 orkaan rakelings bezuiden Sint-Maarten treken (die het nog maar net zwaar te verduren kreeg bij passage van Irma) en daarna vol over Puerto Rico trekken. Vervolgens zou de orkaan sneller afbuigen naar het noorden dan Irma en zo een kleinere bedreiging vormen voor het Noord-Amerikaanse vasteland. Uiteraard kennen deze trajectprognoses de nodige onzekerheid maar dit is de meest actuele prognose van het National Hurricane Center (NHC).